Wordpress website optimaliseren – Cache plugins

Het gebruik van een cache plugin op uw Wordpress website is een van de beste en eenvoudigste manieren om ervoor te zorgen dat uw website sneller wordt geladen.
Een cache plugin genereert statische HTML pagina’s van uw website die worden opgeslagen op de server waarop uw website gehost wordt.
Tijdens het bezoek van uw website worden de statische HTML pagina’s getoond door de cache plugin in plaats van de relatief langzamere Wordpress scripts die in PHP geschreven zijn en is het doorgaans niet meer nodig om gegevens uit een database te halen.

Daarnaast hebben sommige cache plugins ook de mogelijkheid om de bestandsgrootte van CSS en Javascript bestanden te verkleinen.
Door de kleinere bestandsgrootte hoeft er dan minder data te worden verzonden naar de browser waarin de website bekeken wordt, waardoor een pagina sneller zal openen.
Ook zal de website doorgaans minder system resources en dataverkeer gebruiken.

Hieronder vind u een overzicht van de meest gebruikte cache plugins voor Wordpress.

 

W3 Total Cache

w3totalcache

W3 Total Cache is een van de populairste gratis cache plugins voor WordPress en wordt gebruikt door meer dan een miljoen websites.
W3 Total Cache maakt onder andere statische HTML pagina’s van uw Wordpress websites, verkleint CSS- en Javascript bestanden en heeft daarnaast nog een groot aantal opties die uw website sneller kunnen maken.

De plugin biedt onder andere ondersteuning voor Google Accelerated Mobile Pages (AMP) en het Secure Socket Layer (SSL) protocol.
De makers van de plugin claimen dat bij een volledig geconfigureerde plugin een Wordpress website tien maal betere resultaten geeft bij testen als Google Page Speed.

Info: https://wordpress.org/plugins/w3-total-cache/

 

WP Super Cache

wpsupercache

WP Super Cache is een veel gebruikte cache plugin voor Wordpress, met meer dan een miljoen actieve installaties.
Er zijn geen kosten verbonden aan het gebruik van deze plugin.
De plugin is uitgebracht door hetzelfde team achter Wordpress zit.

WP Super Cache maakt statische HTML pagina’s van uw Wordpress website die worden getoond aan de bezoekers van uw site en WP Super Cache heeft drie opties:

Simple: de aanbevolen instelling.
Supercached statische HTML bestanden van uw website worden getoond via PHP en er zijn geen wijzigingen aan de configuratie bestanden van uw website nodig.

Expert: Deze optie geeft de beste resultaten.
Supercached statische HTML bestanden van uw website worden getoond en er wordt hiervoor geen gebruik gemaakt van PHP.
Om deze optie te kunnen gebruiken moet het htaccess bestand dat gebruikt wordt door uw site worden aangepast.

WP-Cache caching: de statische pagina’s worden alleen gebruikt voor terugkerende bezoekers van uw site (bijvoorbeeld degenen die inloggen op uw site, reacties achterlaten, enz.).
Deze cache methode heeft de meeste opties maar is trager in vergelijking met andere opties en cahcing wordt niet gebruikt voor alle bezoekers van uw website.

Info: https://wordpress.org/plugins/wp-super-cache/

 

WP Rocket

wprocket

WP Rocket is de meest gebruikte “premium” cache plugin voor Wordpress die erg eenvoudig in het gebruik is.
Het gaat om een “premium” plugin en deze is dus niet gratis.
Na het activeren van de plugin is de caching direct actief.

WP Rocket kenmerken:

De indexering van een website door zoekmachines zal worden verbeterd.
Javascipt en CSS bestanden worden geoptimaliseerd waardoor de bestandsgrootte wordt verkleind.
“Lazy loading” wordt geactiveerd voor afbeeldingen, wat betekend dat afbeeldingen alleen worden geladen wanneer deze zich bevinden in het zichtbare gedeelte van de website in de browser van de bezoeker van uw website.

De prijs van WP Rocket is $ 39,00 per website per jaar.

Info: https://wp-rocket.me/

 

WP Fastest Cache

wpfastestcache

WP Fastest Cache heeft standaard minder configuratie opties voor Wordpress caching, waardoor het gebruik van deze plugin eenvoudig is. Net als bij elke andere cache plugin worden er statische HTML bestanden gemaakt van uw Wordpress site.
Daarnaast worden de CSS bestanden verkleind.

Er is een gratis versie van de plugin beschikbaar en een permium versie, die niet gratis is.
De premium versie heeft een aantal extra opties die uw Wordpress webisite sneller zullen maken.

Info: https://wordpress.org/plugins/wp-fastest-cache/

 

Cache Enabler

wpcacheenabler

Cache Enabler maakt geoptimaliseerde HTML en Javascript bestanden van uw website die worden getoond aan de bezoekers van uw website. De configuratie van de plugin is eenvoudig en het gebruik van WebP afbeeldingen wordt ondersteund.
Er is uitgebreide documentatie voor deze plugin beschikbaar.

Info: https://wordpress.org/plugins/cache-enabler/

 

Ervaringen in het gebruik:

Er zijn diverse goede caching plugins beschikbaar die in principe allemaal hetzelfde doen.
Testen hebben uitgewezen dat de resultaten die behaald kunnen worden kunnen afhankelijk zijn van een groot aantal andere factoren van een website (zoals het thema, aantal plugins dat gebruikt wordt etc.) en er is geen cache plugin aan te wijzen die voor elke website “de beste” is.
Alle bovenstaande plugins worden op dit moment regelmatig bijgewerkt en de gratis plugins W3 Total Cache en WP Super Cache gaven de beste resultaten op de websites waarmee wij de plugins getest hebben.